Adet dönemi tarihlerini kaydetmek

Uzman SühaN

Administrator
Adet dönemi tarihlerini kaydetmek
adet dönemi takvimi nedir,adet dönemi tarihlerini neden kaydetmeliyim,adet kanamam ne kadar sürcek,adet döneminde akıntı,adet tarihini kaydetmenin faydaları hakkında bilgiler



re.jpg







Aybaşı döneminizde değişen hormon düzeyleriyle birlikte vücutta pek çok değişim yaşandığını büyük olasılıkla biliyorsunuz. Bunlardan bazıları:
vajinal akıntıdaki düzey değişiklikleri
vücut ısısındaki artma ve azalmalar
karın ağrıları
ağrı
değişken ruh hali
Bunun için, adet dönemleriniz ile regl sırasında yaşadığınız belirtileri zaman içinde kaydederek aylık adet dönemi takvimi veya regl takvimi tutmak iyi bir fikirdir.

Kaydetmek nasıl yardımcı olur
Regl belirtilerini bir regl takvimi veya aylık adet dönemi takvimine kaydetmeniz, regl dönemlerinizi öngörebilmenize, vücudunuzdaki değişiklikleri ve olası regl öncesi sendromları izlemenize yardımcı olur. Ayrıca, doktora gittiğiniz zaman muhakkak size en son ne zaman regl olduğunuzu da soracaktır; böylece bu soruya hazırlanmış olursunuz.
Genellikle regl iken doktora gitmek istemeyeceğiniz için de adet döneminizi kaydetmeniz ayrıca iyi bir fikirdir. Pap smear gibi belli testlerin, kanaman olmadığı zaman yapılması gerektiği için, adet döneminin ne zaman olduğunu bilmen önemlidir. Adet döneminizi not etmek size ayrıca üreme sağlığınız üzerinde daha fazla kontrol ve kendinize özgü vücut temponuzu değerlendirmeniz için fırsat da sağlar.
Kullanışlı ipuçları
Regl takvimi veya aylık adet dönemi takvimi üzerinde adet döneminin kaydını tutmak basittir, ama bunu yapmayı unutmamalısınız. Reglinizin ilk gününü mutlaka işaretleyin. Ayrıca kramp, ruh halinizde değişiklikler, adet günleri arasındaki dönemlerde lekelenme yaşıyorsanız, vajinal akıntıda değişim oluyorsa, beklemediğiniz anda ağrı çekiyorsanız ya da normal olmadığını düşündüğünüz her tür değişimi not edin. Kısa sürede ortaya döngüsel bir düzen çıkabilir,böylece belli belirtileri adet döneminizin farklı evreleriyle ilişkilendirebilirsiniz.
Belirli belirtilerin ortaya çıktığı zamanlamaları saptamak isterseniz, bazal vücut ısınızdaki (BBT) değişimleri kaydetmeyi düşünün. Birçok jinekoloğun elinde bu amaçla kullanabileceğiniz çizelgeler bulunur. Bunun için eczaneden dijital bir BBT termometresi almanız gerekecektir. Bu termometrenin kullanması kolaydır; sabahları, yataktan çıkmadan önce ilk iş olarak ateşinizi ölçmeniz gerekir. Yumurtladığınız dönemde BBT düzeyiniz 2 ile 3 derece arasında artar.
Hamile değilseniz,östrojen ve projesteron düzeylerinin düşmesi ve sonraki adet dönemine yaklaşmanızla birlikte vücut sıcaklığınız yumurtlama öncesi dönemdeki düzeyine döner. Ancak hamileyseniz, BBT düzeyiniz yumurtlamadan sonra en az 16 gün boyunca yüksekliğini korur.
Reglinizin kaydını tutarken, doktorunuzun size sorabileceği şu soruları dikkate alın:
Regliniz ne kadar sürüyor?
Regl olduğun günleri takvime işaretle. Reglinizin birinci günü, adet döneminizin de birinci günüdür. Adet dönemlerini her ay not etmeye başlarsan, düzeni görebilirsin. Normal bir dönem, 21 ile 35 gün arasındadır.
Akıntınız ne kadar hafif ya da şiddetli?
Bir süredir adet görüyorsanız, adet akıntınızın nasıl olduğunu bilirsiniz. Buna dayanarak, hafif veya şiddetli kanamaların, renk ve kan pıhtıları gibi yoğunluk değişimlerini not edin. Reglinizin süresi, akıntı miktarı veya görünümüne ait sıra dışı bir şey fark ettiğinizde bunu doktorunuza söyleyin.
Diğer belirtiler
Ay içinde yaşadığınız olağandışı vajinal akıntıları da not edin. Dönem ortasında daha yoğun, daha yapışkan bir akıntı olduğunu fark edebilirsiniz - bu normaldir, yumurtladığınız anlamına gelir. Size ve doktorunuza önemli bilgiler sağlayan diğer değişimlerden bazıları şunlardır:
Reglinizin süresindeki değişkenlikler
Aybaşı akıntısının zamanlaması ve miktarı
Regl dönemleri arasında lekelenme
Düzensiz adetler
Vajinal akıntıda, renk ve miktar gibi değişiklikler; özellikle de kaşıntı veya koku da varsa
Vajinada kayganlık sorunları
Reglinizle bağlantılı olsun ya da olmasın, herhangi bir pelvik ağrı
Depresyon, ruh hali değişiklikleri ve sinirlilik
Belirtilerden herhangi bir tuhaf görünüyorsa (anlaşılmıyor), hemen doktorunuzu arayın.
 
Geri
Üst