Acı çehre otu ne için tüketilir?

Uzman SühaN

Administrator
Acı çehre otu ne için tüketilir?
Acı çehre otu, ılık bir suyun içine sallama çay yöntemi ile bırakılmak suretiyle, ya da farklı yöntemlerle, daha çok bir içecek haline getirilerek tüketilmektedir. Peki, nedir bu acı çehre otu? Sağlıklı mıdır? Gerçekten kilo vermeyi hızlandırmakta mıdır?

Kısa ve öz olarak, hızlı kilo vermeyi sağlayan bir bitki tohumu karışımıdır acı çehre. Bazı kaynaklara göre, düzenli kullanımın ardından, 1 ayda 8-10 kilogram gibi bir miktarın verildiği de söylenmektedir. Alternatif tıp alanında tavsiye edilen bu karışım, sadece kilo vermek için değil, aynı zamanda kabızlığa fayda sağlaması için de kullanılmaktadır. İçinde 75 farklı bitki tohumu yer almaktadır.







Vücuda etki olarak, bağırsak çalışmasını hızlandırır ve düzenler. Hücreleri yeniler, bağırsakları temizler ve cildi sıkılaştırır. İdrar sökülmesine yardımcı olur, gaz oluşumun azaltır, dolaylı olarak şişkinliği de engeller. Tüm bunlar olurken, otun içilme miktarına bağlı olarak, ishal belirtileri de görülebilmektedir. Kullanan kişilerde beliren en temel ve ortak özellik, sıklıkla tuvalete çıkma belirtisidir. Acı çehre vücuda girdiğinden 1-2 saat sonrası itibariyle, bağırsaklardan ve mideden gelen gurultuların ardından, sürekli olarak tuvalet ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Uzmanlar bu durumu, bağırsakların çalışmasını hızlandırması etkisine bağlamaktadırlar.

Bu noktada, bir takım belirsizlikler kullanıcıları acı çehre ile ilgili şüphelere itmektedir. Vücuttan sıvı olarak atılan kiloların, genellikle yağ değil de su şeklinde verildiği düşünüldüğünde, kilo vermenin kalıcı olmadığı, su eksikliği nedeniyle vücut fonksiyonlarının zarar görebileceği ve yine su eksikliği sebebiyle vitamin emiliminde sıkıntı yaşanabileceği gibi bazı soru işaretleri uzmanlar tarafından tartışılmaktadır.Yemeklerden önce ılık su ile birlikte alınarak, vücuda tokluk hissi verilip, yemek yeme sırasında fazla gıda tüketimi de önlenmiş olmaktadır. Bazı kaynaklara göre, alınan besinlerin vitamin ve mineral emiliminde sıkıntı olmazken, yağ emilimi engellendiği için kilo almayı önlemekte olduğu belirtilir.

Acı çehre tüketimi sonrası, daha çok sıvı şekilde giderilen tuvalet ihtiyacı nedeniyle, bu otun kullanıldığı zaman diliminde bol su tüketilmesi önerilmektedir. Vücuttan bol miktarda su ve yağ atılması görülmesi sonucu, oluşan sıvı kaybı vücudu halsiz düşürebilmektedir. Bol su tüketimi, bu noktada çok önemlidir.

İnsülin kullanan diyabet hastaları ile birlikte, böbrek ve karaciğer yetmezliği görülen hastaların da bu otu kullanması sakıncalıdır ve önerilmemektedir. Aynı şekilde kortizon tedavisi uygulanan, fazla kilolu olan, anti-depresan ilaçlar kullanan vb. tüm özel durum gözlenen hastalarda da, acı çehrenin kullanımı önerilmemekte ve doktora danışılma tavsiyesi verilmektedir. Sağlıklı bir insan bile, bu karışımı sürekli olarak kullanmadan önce, mutlaka doktoruna danışmalıdır.Acı çehre, tamamıyla bitki kaynaklı olduğu için, kimyasal madde bulunmama özelliği ile organik olması anlamında güven vermektedir. Ancak yine de, hemen her sektörde olduğu gibi, bu sektörde yer alan her firmaya da güvenmemek gerekmektedir. Kutular içinde satılan acı çehre otunun güvenilir kurumlardan tedarik edilmesine özen gösterilmelidir. Literatür anlamında incelendiğinde, acı çehre “ak diken” ismini alarak da kendine yer bulmaktadır. Latince ismi olan “rhammus catharcitus”‘ta geçen “catharcitus”, terim anlamında müshil benzeri ilaçlar için kullanılmaktadır.

Düzenli kullanım, yine düzenli beslenme ve spor faaliyetleri ile birlikte, acı çehrenin etkisi gözle görülür şekilde takip edilebilmektedir. Haftalık kilo ölçümleri ile vücuttaki değişim izlenebilmektedir. İnsan üzerindeki etkileri, bilimsel anlamda geniş çaplı araştırılmadığı için, kimi uzmanlarca tavsiye edilen, kimilerince sakıncalı bulunan bu karışım kullanılmadan önce, bir uzmana danışılması tavsiye edilmektedir.