Diş Kanaması Abdesti Bozar mı
Abdest ve Diş Kanaması
Fıkıh ve ilmihal kitaplarında tükürükten az diyerek abdesti bozmadığı kabul edilen diş kanamanız varsa abdest tazelemenize gerek olmadığı anlaşılıyor. Ağızdan çıkan akıcı haldeki kan, tükürükten fazla veya ona eşitse, abdesti bozar. Böyle bir durum yukarıda belirtilen şekilde özür kabul edilecek ölçüdeyse, abdest tutma özürlü olunur. Ancak diş kanamasıyla ilgili olarak, ayrıca diş hekimine görünerek tedavi imkânı arayarak tavsiyelerini almalısınız, bu konudaki tavsiyeleri doğrultusunda etkili ilaçları ve diş macunlarını kullanabilirsiniz.
Diş etleri kanayan nasıl abdest alır?
Hanefî mezhebine göre özür sahibi olabilmek için, kanamanın bir namaz vaktinin başından sonuna kadar devam etmesi gerekir. Sonraki vakitlerde de, en az bir defa akarsa özür sahibi olur. Bir defa akmazsa özür sahibi olmaz. Hanefî mezhebine göre özür sahibi olamayan bir kişi, Mâlikî mezhebini taklit eder. Mâlikî mezhebinde diş kanamaları abdesti bozmaz. Bir abdest ile, abdesti bozan başka şey olmazsa istediği kadar namaz kılar. Mesela sabah abdesti ile yatsıyı bile kılabilir.
Dişini çektiren kimsenin kanaması devam ediyorsa, vaktin sonunu mu bekler, yoksa hemen kılabilir mi?
Vaktin sonunu beklemesine lüzum yoktur, hemen kılabilir. Çünkü ağızdan kan çıkmadığı müddetçe, abdest bozulmuş olmaz.
Ağzı tuz ile gargara yaptıktan sonra, pamuk konur. Sonra abdest alıp namaz kılınır. Şayet namaz kılarken ağızdan dışarı kan çıkarsa abdest bozulur. Abdestin bu sebeple bozulmaması için, abdest alırken Maliki taklit edilir. O zaman dişten gelen kan, ağızdan dışarı çıksa da abdest bozulmuş olmaz.