A vitamini nedir hangi besinlerde bulunur ?

Uzman SühaN

Administrator
A vitamini nedir hangi besinlerde bulunur ?
A vitamini, güçlü bir antioksidan olan yağda eriyen bir vitamindir . A vitamini, sağlıklı görüş, nörolojik fonksiyon, sağlıklı cilt ve daha fazlasını korumak için kritik bir rol oynamaktadır. Vitamin A genellikle hücre hasarıyla mücadele eden bir antioksidan olarak çalışır. Pro-vitamin A nın en yaygın türü beta-karotendir; bitki gıdalarında koyu pigmentler üreten bir karotenoiddir. Beta-karoten şu parlak renkte gıdalardan oluşabilir:





Kavun
Pembe greyfurt
kayısı
Havuçlar
Kabak
Tatlı patatesler
Kış kabağı
Koyu yeşil, yapraklı sebzeler
Brokoli

A vitamini nin çeşitli fonksiyonları vardır. Göz retinasında pigmentler yaratmakla kalmaz aynı zamanda iyi görme, özellikle gece görüşü ve genel göz sağlığı için ayrılmaz bir araçtır. Araştırmalar , çinko ile birlikte A vitamini gibi antioksidanların yüksek seviyelerde alınmasının ileri yaşa bağlı maküler dejenerasyonun yaklaşık yüzde 25 oranında riskini azaltabileceğini buldu. Yaşa bağlı maküler dejenerasyon , yaşlı nüfusta görme kaybının en yaygın nedenidir. A vitamininin diğer fonksiyonları diş, kemik, yumuşak doku, beyaz kan hücreleri, bağışıklık sistemi ve mukus zarlarının oluşumunu ve bakımını içerir. Beta-karoten aynı zamanda bir antioksidan gibi davranarak hücreleri serbest radikal hasarından korur.

A vitamini gibi antioksidanlar aynı zamanda güçlü kemikler inşa etmekten, gen regülasyonunu düzenlemekten, deriyi korumaktan, hücre farklılaşmasını kolaylaştırmaktan ve bağışıklık fonksiyonunu desteklemekten sorumludur. A vitamininin en iyi kaynaklarından bazıları yumurta, süt, karaciğer, havuç, kabak, ıspanak ve diğer yapraklı yeşil sebzeler gibi sarı veya turuncu sebzeleri içerir.Araştırmalar , A Vitamini gibi antioksidanların sağlık ve uzun ömür açısından hayati olduğunu gösterdi.

Bir A vitamini eksikliği korneanın kalınlaşmasına ve nihayetinde körlüğe neden olabilir.A vitamini eksikliği cildin kurumasınada yolaçabilir.Solunum yolu enfeksiyonları, vücudun bağışıklığı A vitamininin eksikliği nedeniyle bozulduğundan ortaya çıkabilir. Hamile kadınlar için, vitamin A son üç aylık dönemdeki en yüksek talep; Çoğu zaman, kadınlar bu süre zarfında A vitamini eksikliği çekerler. Hamile bir kadın, vitamin A alımı yeterli olmadığı takdirde gece körlüğüyla yüz yüze gelebilir.Birçok bağışıklık sistemi fonksiyonları yeterli miktarda A vitaminine bağımlıdır, bu yüzden önemli bir bağışıklık önleyici vitamin olarak bilinir. Bağışıklık tepkilerine katılan genler, kanser ve otoimmün hastalıklar gibi ciddi durumlarla savaşmak için gereklidir, aynı zamanda grip veya soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı A Vitamini alınmalıdır.

Beta-karoten ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve çeşitli kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. A vitamini özellikle çocukların bağışıklığına yardımcı olabilir. Vitamin A, vücuttaki serbest radikalleri nötralize eden ve dokuya ve hücresel hasara neden olan antioksidan özelliklere sahiptir. A vitamini, hücrelerin aşırı aktifleşmesini önleyebilir. Bağışıklık sistemi gıda proteinlerine aşırı tepki verdiğinde, bu, gıda alerjileri ve nihayetinde iltihap yaratır .

A vitamini alımının, belirli gıda alerjileri riskini azaltmasına yardımcı olması, bu tehlikeli aşırı tepkimeyi önlemeye yardımcı olur. A vitamini, cildin genç görünümlü olmasından sorumlu olan daha fazla kolajen üreterek cildinizdeki çizgileri ve kırışıklıkları uzak tutar. A vitamini de sağlıklı saçlara katkıda bulunur.A vitamininin aşırı tüketimi sarılık, mide bulantısı, iştahsızlık, sinirlilik, kusma ve hatta saç dökülmesine neden olabilir. Vitamin A takviyelerini tüketirseniz, düşük dozları aldığınızdan, besin kaynaklı takviyeleri kullandığınızdan emin olun . Ağır derecede içki içenler veya böbrek veya karaciğer hastalığı olan insanlar da doktora gitmeden A vitamini takviyeleri almamalıdır.
 
A vitamini eksikliği yaşlıları ve kronik hastaları etkileyebilir. Avitamini eksikliği olanlarda genelde gece körlüğü oluşmaktadır ayrıca deride kabuklanma, kırılgan tırnalar, saç dökülmeleri ve zayıf bir bağışıklık sistemi görülebilmektedir.A vitamini eksikliği olanların demir düzeyleri düşüktür ve bu da anemiye neden olabilir. Vitaminler sağlıklı olmanız için önemlidir ve ihtiyacınız olanı almazsanız, vitamin eksiklikleri ve sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
 
Vitamin A, bir dizi vücut fonksiyonu için gerekli olan yağda çözünen bir vitamindir. Bu vitamin, iyi görmeyi ve sağlıklı bir bağışıklık sistemini korumanın yanı sıra büyüme ve gelişme için gereklidir.Vitamin A bitki kaynakları arasında havuç, kabak, tatlı patates, kayısı ve mango gibi portakal ve sarı meyveler ve sebzeler bulunur. A vitamini eksikliği gece körlüğüne neden olur . A vitamini eksikliği ayrıca kızamık ve pnömoni gibi fırsatçı bulaşıcı hastalıkların ölümcül olmasına da izin verir . Alkolikler A vitamini eksiklikleri geliştirebilir ve bu nedenle diyetlerinde mutlaka A vitamini olmalıdır. A vitamini takviyeleri alkolikler için faydalı olmayabilir. Bu yüzden Sebze ve meyvelerden diğer besinlerden tüketmek gerekir.