3-4 Yaş İçin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TİTAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
T

TİTAN

Forum Okuru
3-4 Yaş İçin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?
3-4 yaş, uyku düzeni, nedir, nasıl olmalı, ne kadar uyumalı, öneriler, ile ilgili bilgiler burada melekler



uyku-f6.jpg




Akşam 9 gibi çocuğunuzu yatırdınız,belki bir hikaye anlattınız belki bir kitap okudunuz.Döndünüz,mutfağınız toparlanacak,eşle bir iki çift laf edilecek,eh biraz da ayaklar uzatılıp dinlenilecek.Bir baktınız çocuğunuz çıkmış yataktan gelmiş,vızıldıyor.Bu şekilde gide gele bir bakmışsınız saat 11 olmuş.Ve çocuğunuz henüz uyumuş..

3-4 yaşlarında uyku problemleri olabilir melekler.Peki sizin çocuğunuz yeteri kadar uyuyor mu,ne kadar uyumalı,makalemize göz atalım;

Çocuklar büyüdükçe daha az uykuya ihtiyaçları olur.
2 yaşında bir çocuk için 10-12 saat gece uykusu 1-2 saat gündüz uykusu
3 yaşında bir çocuk için 10-12 saat gece uykusu 1-2 saat gündüz uykusu
4 yaşında bir çocuk için 10-12 saat gece uykusu 0-2 saat gündüz uykusu
5 yaşında bir çocuk için 10-12 saat gece uykusu 0-2 saat gündüz uykusu yeterli olacaktır.
Akşam daha uzun uyuyan 2-3 yaş çocukları gündüz uykusuna ihtiyaç duymayabilirler.
4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar da artık gündüz uykusuna ihtiyaç duymuyor olabilirler.

Sizin çocuğunuz yeteri kadar uyku uyuyor mu?
—arabaya biner binmez uyur mu?
—her sabah onu sizin mi uyandırmanız gerekir?
—gün boyunca hassas, yorgun bir tablo mu sergiler?
Bu sorulara evet diyorsanız sizin çocuğunuz da yeterli uyku uyumuyor demektir. O zaman sizin ona düzenli uyku alışkanlığı vermek için uğraşmanız gerekir. Çünkü uyku süresince büyüme hormonu salgılanır.
Çocukların uykuyu reddetmesinin birkaç sebebi olabilir:
—kontrolü ele geçirmenin bir ifadesi olabilir
—tek başına kalmayıp ilgiyi üstüne toplamak amaçlı olabilir.
—karanlıkta karşılaşılan pek çok korkutucu figür olabilir.
—odanın sıcak ya da soğuk olması, gürültü gibi dış etkenler
—fiziksel ya da duygusal ihtiyaçlarının tam olarak karşılanmaması
—sıkıntılı düşler görmesi

Çocukta uykuya dalma zorlukları:
Uyku sessiz, sakin, karanlık ve uygun koşullar ister. Eğer içeride onun dikkatini çeken bir şeyler yapılıyorsa, sevdiği bir filmin sesi geliyorsa çocuk uyumak istemeyecektir. Bu nedenle çocuğunuzu uymaya gönderdiğiniz zaman, ya da yatağına siz yatırdığınız zaman aklının içeride kalmamasına dikkat edin. Örneğin evde misafir varsa o çocuk için odasına çekilmek işkence gibi gelecektir.
Çocuğun bedensel ve psikolojik ihtiyacı karşılanmamışsa yine uykuya dalması sorun olacaktır. Karnı açsa, bütün gün anne babasından uzak kalmış ve henüz onlarla oynamaya konuşmaya doyamamışsa yine uyumak için içeri gitmesi zor oalcaktır. Özellikle çalışan anne-babaların çocuklarında bu çok sık rastlanır. Çocuğunuzla her akşam mutlaka belirli bir süre başbaşa geçirmeye çalışın. Bu ona iyi gelecektir.
Uyumamak için direnen çocukların bir diğer nedeni de, baskıcı anne-baba tutumuna karşı tepki göstermektir. Anne-babanın baskıcı tutumuna karşı kendi otonomisini, bireyselliğini korumaya çalışan çocuklar uyku uyumama konusunda kontrolü ellerinde tutmaya çalışırlar.
Yatmaya direnen çocukların bir diğer bahanesi de kötü rüyalar görmektir. İki yaşından sonra tüm çocuklarda olabilir. Çocuk ağlayarak uyanabilir.Rüyaları kovalamak, onların gelmesini engellemek için de uykuya direnebilir. Genellikle beş yaşından sonra sıkıntılı düşler kaybolur. Bütür durumlarda çocuğunuza sevdiği bir oyuncağını verip, hafif bir ışık açık bırakarak rahatlatabilirsiniz. Ya da bir süre onun yanında kalıp sakinleşmesini bekleyebilirsiniz.
Gece Korkuları ve Karanlık korkusu; çocukların uyumaya direnmesinin bir başka sebebidir. Özellikle çocuklar bu bahaneyi kullanarak anne-babalarının yatağında yatma alışkanlığı geliştirebilirler. Yatağın altından canavar çıkması, karanlıktaki gölgelerin üstüne saldırması ve tek başına kalma korkusu başta gelenleridir. Bu yaşlarda çocukların hayal güçleri çok kuvvetlidir. Oyun oynarken de farkedeceğiniz gibi hayali arkadaşlar, güzel senaryolar kurarlar. İşte akşamları da aynı hayalgücüyle korkunç senaryolar, ürkütücü arkadaşlar akıllarına gelebilir. Özellikle de karanlık bir odada tek başına kalınca korkular başlar. Bu yaşlarda çocuklar fantazi ve gerçek arasındaki farkı tam olarak anlayamayabilirler. Bu ndenele yatağın altından bir canavar çıkma düşüncesi ona çok olası gelebilir. Duydukları bir ses, anne babadan ayrı uzak kalma korkusu, kötü insanların onu kaçıracağı korkusu gibi pek çok şey düşünebilirler.
Böyle durumlarda öncelikle korkusunun ne boyutta olduğunu anlamaya çalışın. Eğer sadece karanlık onu ürkütüyorsa ufak bir ışık açık bırakabilirsiniz. Ya da yatmadan önce ona masallar okuyarak, “kötü kalpli cadı” nın gerçek olmadığını yani onun odasında da bir kötü kalpli cadının saklanamayacağı mesajını aktarabilirsiniz. Belki bir masal kasedi dinlettirmek, ya da onun kendini rahat hissedeceği bir uykudan önce rutini geliştirmek çocuğunuzun daha rahat uykuya geçmesini sağlayabilir. Bazen de çocuklar sadece anne-babayı görememe kaygısıyla uyumamakta direnirler. Böyle bir durumda da kısa aralıklarla onu ziyaret edeceğinizi söyleyip 5dk da bir kafanızı kapıdan içeri uzatıp yine işinize geri dönebilirsiniz. Böylece sık sık sizi göreceği için huzurla uyuyabilecektir.

Uyku saati yaşa göre belirlenir. Sabah uyanıp erkenden okula giden 2-5 yaşlarında bir çocuk için 20.30 cıvarı uygun olacaktır. Tabi bu çocuğun enerji harcamasına ve bünyesine göre öne ya da geriye çekilebilir. Çocuğunuzun uyku düzeniyle ilgili kararlarda ailecek kararlı davranmaz, çocuğun “birazcık daha, on dk sonra” gibi kaydırmalarına esnek davranırsanız uyku saati ciddi bir sorun haline gelebilir. Uygun olarak seçilen uyku saati konusunda kararlı davranmalı ve çocuğunuzun ısrarları karşısında vazgeçmemelisiniz.
 
Geri
Üst