20 yaş dişleri hangi durumlarda çekilmelidir

DİŞ.HEKİMİ

Yeni Üye
Üye
20 yaş dişleri hangi durumlarda çekilmelidir
diş çektirme ücretleri 2011 diş çekim ücreti 2011 20 lik dişe dolgu yapılırmı çekimi fiyatları
20 yaş dişleri 3. büyük azı diş olarak da adlandırılırlar.bu dişler azı dişler arasında en büyük olan ve çenelerin en gerisinde kalan dişlerdir. Bu dişler ağızda süren son dişlerdir. 18-24 yaşları arasında ağızdaki yerlerini alırlar. Ama genellikle geç yaşlara kadar çıkmazlar ya da gömük kalırlar.
Bazı kişilerde dört adet 20 yaş dişi vardır, nadiren ise hiç oluşmazlar.
Çoğunlukla 20 yaş dişlerinin sürmesi için ağızda yeterli boşluk yoktur ve birçok 20 yaş dişi gömük kalır ya da tam süremeyerek yarım çıkmış şekilde ağızda dururlar.
Bu dişler çoğunlukla; Diş etrafında Ağrı , Kulak ağrısı, Ağız açmada kısıtlılık gibi şikayetlere neden olurlar. Bazen etraflarında kist oluşabilir bazende öndeki dişin çürümesine neden olabilirler. Yerleri nedeniyle arkada kaldıklarından bu bölge hastalar tarafından iyi temizlenemez ve diş etinde iltahaba neden olabilir.


GÖMÜK 20 YAŞ DİŞLERİ
20 YAŞ DİŞLERİ AŞAĞIDAKİ DURUMLARDA MUTLAKA ÇEKİLMELİDİRLER
  • Enfeksiyon : Dişetinin altında, çıkacak 20 dişinin folikül adı verilen koruyucu bir zarı vardır. Diş sürmeye çalışırken burada ENFEKSİYON meydana gelebilir. Enfeksiyon sonucu dişetleri kırmızı ve şiş olup ağrı yapabilirler. Enfeksiyon ağızda kötü tat ve kokuya sebep our.
  • Ağrı : Sürmekte olan 20 yaş dişinin baskısı sonucu ağrı oluşabilir.
Enfeksiyon da ağrıya yol açabilir.
  • Kist : 20 yaş dişi alınmazsa dişin etrafında kist oluşabilir. Bazı durumlarda hastanın hiçbir şikayeti olmamasına rağmen alınan röntgenlerde gömük 20 yaş dişinden kaynaklanan çok ciddi kist vakalarıyla karşılaşılmaktadır. Kistler kemikte ve diğer diş ve dişetlerinde hasara sebep olurlar.
  • Öndeki dişe zarar verilmesi : Gömük olan 20 yaş dişleri önlerinde bulunan 2. büyük azı dişlerinin köklerine baskı yapıp kökte problem veya dişle temas yerinden geç fark edilen çürüklere yol açabilirler. Baskı fazlaysa ön dişte devrilmeler de meydana gelebilir.
  • Ön dişlerde çapraşıklık : Sürmeye çalışan 20 yaş dişleri öndeki dişlerde çapraşıklığa neden olabilirler. Özellikle ortodontik tedavi sonrası çapraşıklık olmasını engellemek için 20 yaş dişlerinin çekimi tavsiye edilir.
  • Besin gömülmesi : 20 yaş dişleri ağız içerisinde çok arkada oldukları için temizlenmeleri çok zordur. Hem fırça o bölgeye kadar gidemez hem de bulantıya yol açabilirler. Temizlik probleminden dolayı da dişeti hastalığı ve çürük oluşma olasılığı vardır. Bu durumda önemli olan diş 1. ve 2. büyük azı dişleridir. 20 yaş dişleri çekilebilir fakat çiğnemede en önemli dişler olan 1. ve 2. büyük azı dişlerinin sağlığı önemlidir.
  • Başka cerrahi işleme engel olmaları; çene kırıklarında eğer diş kırık hattı üstünde ise çekimi gerekebilmektedir. Ayrıca ortognatik (çenelerin düzeltilmesi ameliyatı)cerrahi işlemlerinde de gömük dişlerin çekimi gerekebilmektedir.
  • Tümör oluşumu; nadirde olsa gömük diş etrafında çene tümörleri oluşabilmektedir.
 
işte o dertten bende de var hatta sizinle konuşmuştum yıllardır şişip şişip iniyo die...

sizde bana beklemeyin doktora gidin dediniz ama ben yine korktum gitmedim :utan:

ama ağrımıyo ki şimdi yuppi 🙂

ağrırsa tıpış tıpış gitcem 🙂
 
20 yaş dişleri günümüzde artık yavaş yavaş ortdan kaybolan dişlerdir.. tahminimizce gelecek nesilde 20 yaş dişi görülmeyecektir.
22 yaşında çene gelişimini tamamlamış demektir eğer dişleriniz çıkmadıysa, ya yan duruyor diğer dişe yaslanıyor, ya kendine çıkacak yer bulamıyor, çeneneiz çok dardır, veyahut hiç yokturlar.. yk iseler sorun yok ama diğer iki ihtimali göz önünde bulundurup röntgen çektirmenizi öneriyorum
 
Merhaba doktor bey bi sorum olacak devlet hastanesinde bu dişleri çektirme imkanımız yok mu ya da özel hekime gitsek ücreti ne kadardır 4 diş için.
 
Devlete gidebilirsiniz tabiki ama orada malesef en yakın 4 5 ay sonrasına randevu veriliyor. oda tamamını karşılamıyor gene 100 tl civarı uzman hekim ücreti ödüyorsunuz sanırım. bazı durumlarda malesef başak doktorlar işlem yaptığı için vede yoğunluklarından bizlere yarım kalmış operasyonlarla gelen mağdur hastalarımız oluyor. bunun olacağının elbette garantisi yok ama doktorunuzdan mutlaka detaylı bilgi aln.. piyasadaki özel muayenehanelerde fiyat çok daha farklı tabiki 300 tl den 600 tl ye kadar çıkabiliyor bunlar tek diş fiyatları.. gideceğiniz yere göre doktorun insafiyetine göre fiyat değişikliği olabilir tabiki.
 
doktor bey 20 lik dişimi çektircem özel muayene de ortalama kaç para alırlar.
 
Geri
Üst